Klasická elektrodynamika

materiály k přednášce

NOFY126

prof. RNDr. Pavel Krtouš, Ph.D.

LS: 2/2 Z Zk - jaro 2021

Anotace:

Maxwellovy rovnice. Statické a stacionární přiblížení. Časově proměnné pole, elektromagnetické záření. Relativistická formulace. Zákony zachování. Matematické metody řešení.

Přednáška navazující na NOFY018. Přednáška je určena pro druhý ročník bakalářského studia fyziky.

Přednáška v současné akreditaci plně nahrazuje dřívější předmět NOFY026. Pod tímto kódem můžete nalézt informace z minulých let včetně ankety.

Konání přednášky:

Přednáška se konala v pondělí od 9:00 do 10:30 hodin v posluchárně T2 v Tróji.

Cvičení byla rozvržena v termínech:

Přednášku doplňoval předmět NOFY070 - Proseminář z teoretické fyziky, který se konal v pondělí od 16:30 do 18:00 hodin.

Vzhledem k epidemiologické situaci, přednáška i cvičení se konaly distančně.

Přednáška

Kurz probíhal formou standardního výkladu na tabuli. Záznamy jsou k dispozici na této stránce. Tyto materiály jsou určeny pro zapsané studenty.

Konzultace

Po dobu distanční výuky se pro zájemce konaly každé pondělí v 16:30 konzultace a to pomocí platformy Zoom.

Po dohodě s cvičícími jsou možné i individuální konzultace.

Cvičení

Distanční cvičení probíhala pomocí platformy Zoom. Před cvičením byly zveřejňovány problémy, které se řešily následně na cvičení. Předpokládala se aktivní účast při řešení problémů.

Cvičení byla nahrávána a záznamy vybraných řešení problémů jsou k dispozici níže na této stránce.

Podmínky pro zápočet a zkoušku:

Zápočet

Zápočet ze cvičení je nutnou podmínkou pro přistoupení ke zkoušce. Podmínkou pro udělení započtu je zisk alespoň 50 bodů.

Během semestru bude možné získat celkem cca 100 bodů. Proběhne jedna písemka (40 bodů + bonusy) a budou zadány dvě domácí úlohy (2x 10 bodů + bonusy). Za účast na cvičeních bude možné získat až 10 bodů (1 bod za cvičení).

Před každým cvičením budou zveřejněny zadání probíraných příkladů. Každý student by měl běheme semestru aktivně předvést řešení 3-5 těchto příkladů (po 4-8 bodech za příklad). Za aktivní řešení těchto příkladů bude možné získat až 30 bodů + bonusy.

Body bude možno získat i v průběhu zkouškového období za řešení doplňkové/opravné písemky. Jako doplňkovou/opravnou písemku lze použít kteroukoli písemku zadávanou jako součást zkoušky. K započítání bodů za doplňkovou/opravnou písemku je potřeba získat alespoň 8 bodů z maxima 40 bodů.

Zkouška

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část předchází části ústní a její nesplnění (méně než 8 bodů z maxima 40 bodů) znamená, že celá zkouška je hodnocena známkou nevyhověl(a) a ústní částí se již nepokračuje.

Po úspěšném složení písemné části následuje část ústní. Nesložení ústní části znamená, že při příštím termínu je nutno opakovat obě části zkoušky, písemnou i ústní (vyjma případu, že student splňuje podmínku pro odpuštění písemky – viz dále). Známka ze zkoušky se stanoví na základě hodnocení písemné i ústní části.

Písemná část zkoušky je odpuštěna, pokud student dosáhne 85 bodů.

Různé

Získané body lze nalézt po zalogování v SISu v modulu Studijní mezivýsledky.

Požadavky u zkoušky odpovídají aktualizovanému sylabu předmětu odpovídajícímu učivu prezentovanému na přednášce.

Studentům, kteří již absolvovali tento předmět v předchozích letech se započtou získané body snižené každý rok na 70%.

Povaha kontroly splnění podmínek pro udělení zápočtu vylučuje opakování této kontroly, tedy zápočet lze získat pouze podle pravidel popsaných výše.

Zkoušky:

Podoba zkoušky

Standardní průběh zkoušky zahrnuje písemnou část a navazující ústní část.

Písemná část má stejnou podobu jako zápočtová písemka. Zadání obsahuje 3 příklady, časová dotace bude 90 minut a bude možné získat 40 bodů.

K pokračování v ústní části je potřeba na písemce získat alespoň 8 bodů. Výsledná známka zahrnuje hodnocení jak písemné, tak ústní části.

Při ústní části zkoušky budou zadány 2 otázky a student bude mít cca 30 minut na přípravu. V rámci zkušky bude probírány i problémy z písemky.

Studenti, kteří během semestru získali alespoň 85 bodů nemusejí absolvovat písemnou číst zkoušky. Tito studenti se mohou přihlásit na jakýkoli zkouškový termín. Budou zkoušeni v době konání písemky. Vedle toho jsou pro ně vypsány i speciální termíny bez písemky.

Při zkoušení bez písemky budou zadávány 3 otázky.

Distanční forma zkoušky

Preferovaná podoba zkoušení je prezenční.

Nicméně v případě potřeby je možné zkoušku skládat i distančně. V takovém případě kontaktujte nejpozději den před termínem zkoušky zkoušejícího emailem. Dostanete kontaktní informace pro zoomovské schůzky písemné části a ústní části zkoušky.

Pro distanční zkoušku musí student zajistit, že během písemky a přípravy na ústní část bude pracovní prostor i student zabírán kamerou. Student musí být též schopen poslat zkoušejícímu řešení písemky a přípravu ke zkoušce. Přípravu pak bude přes Zoom komentovat.

Materiály přípustné na zkoušce

Během písemné části může student používat písemné materiály, které si připraví na papírech. To zahrnuje materály, které lze stáhnout z webu přednášky (handouty ke křivočarým souřadnicím, speciálním funkcím, ...) a vlastní poznámky z přednášek a cvičení. Nejsou povoleny učebnice, knihy, přípravy přednášejícího. Není povoleno využití počítače, mobilu a online materiálů. Práce musí být samostatná, bez jakékoli pomoci další osoby.

Během přípravy na ústní část může student používat pouze písemné materiály, které lze stáhnout z webu přednášky (handouty ke křivočarým souřadnicím, speciálním funkcím, ...). Poznámky z přednášek, cvičení a taháky nejsou povoleny. Není povoleno využití počítače, mobilu a online materiálů. Příprava musí být samostatná, bez jakékoli pomoci další osoby.

Termíny zkoušek

Termíny s písemkou:

Termíny bez písemky:

Ústní zkoušení probíhá na ÚTF na 10. patře v Tróji.

Zápočtové problémy:

Zápočtový problém 1

zadání: [pdf]

vzorové řešení: [pdf]

Termín odevzdání úkolu byl 10. května.

Hodnocení zápočtového problému i opravená řešení jsou k dispozici v SISu.

Zápočtový problém 2

zadání: [pdf]

vzorové řešení: [pdf]

Termín odevzdání úkolu byl 6. června.

Hodnocení zápočtového problému i opravená řešení jsou zveřejněna v SISu.

Zápočtová písemka:

Zápočtová písemka proběhla 17.5. ve standardní době přednášky a to distanční formou.

Písemka je již opravena a výsledky i opravená řešení jsou k dispozici v SISu v modulu Studijní mezivýsledky.

Průbežně aktualizovaný sylabus:

Záznamy přednášek:

Průběh přednášek:

Přednášky jsou živě streamované a zároveň nahrávané. Záznam přednášek a jejich obsah je k dispozici níže. Mohou se zde objevit ještě různé doplňkové materiály jako obrázky, texty či extra záznamy. Pro stáhnutí přednášky může být potřeba vybrat v kontextovém menu (pravá myš) uložení odkazu.

Vedle streamovaných přednášek jsou k dispozici ještě dvě přednášky M1 a M2 představující matematický aparát potřebný na přednášce. Zhruba polovina z jejich obsahu je opakování látky, se kterou jste se již setkali, polovina je nová. Představení nového materiálu je nahrazuje první cvičení.

Šestá přednáška, která vyšla na Velikonoční pondělí, nebyla živě streamována, ale je k dispozici jako záznam. Dvanáctá přednáška plánovaná na 17.5. proběhla již ve čtvrtek 13.5. a její záznam je též k dispozici.

Ke 13. přednášce je připojen dodatek obsahující odvození Greenovy funkce vlnového operátoru. Tento materiál je součástí zkoušené látky, alespoň pokud máte zájem o excelentní výsledek.

Látku 13. přednášky doplňuje navíc ještě extra přednáška X1. Úvodních 8 minut této přednášky obsahuje užitečné komentáře k látce 13. přednášky. Následuje technický materiál, který není součástí zkoušené látky.

Ke 14. přednášce je připojen dodatek, ve kterém je připomenuto zavedení polarizace monochramatické rovinné vlny.

přednáška 1 - 1. 3.

Z důvodu počátečních technických potíží je u části záznamu obraz trochu trhaný. Informační obsah záznamu to však neovlivňuje.

  • Úvod
    Technické záležitosti.
    Obsah přednášky, cvičení, podmínky pro udělení zápočtu, zkouška. Literatura.
    Formulace elektrodynamiky.
    Zdroje, veličiny popisující EM pole, Lorentzova síla, Maxwellovy rovnice, potenciály.
  • Elektrostatika
    Formulace elektrostatiky.
    Zdrojová a potenciálová rovnice, elektrostatická síla, siločáry a trubice toku, Gaussův zákon. Potenciál, integrální definice, nezávislost na cestě integrování, diferenciální vztah, jednoznačnost potenciálu, Poincarého lema. Poissonova rovnice, Laplaceova rovnice, harmonické funkce. Coulombův zákon, sféricky symetrické zdroje.

přednáška M1

  • Matematický formalismus
    Opakování geometrie.
    Euklidovský prostor, body a vektory, skalární součin, kartézská soustava, ortonormální báze.
    Ortogonální souřadnice.
    Křivočaré souřadnice, vektory tečné k souřadnicovým čarám, ortogonální souřadnice, normalizovaná báze, Lamého koeficienty, vektor posunu podél souřadnicových čar. Integrování poddél křivky, plochy a v objemu. Příklady: kartézské, cylindrické a sférické souřadnice. Elipsoidální souřadnice: obecná diskuze, oblé elipsoidální souřadnice, rovnice souřadnicových čar, Lamého koeficienty.

přednáška 2 - 8. 3.

  • Elektrostatika
    Singulární zdroje.
    Regulární a singulární zdroje: plošné, lineární a bodovové rozložení náboje. Podmínky navázání pro plošný zdroj. Objemová hustota singulárních zdrojů.
  • Matematický formalismus
    Základy teorie distribucí.
    Distribuce – zobecnění funkcí. δ-funkce v 1D, motivace, definice, derivace skokové funkce, derivace δ-funkce.
    Distribuce ve 3D
    δ-funkce v 3D, distribuční výpočet zdroje coulumbovského pole.

přednáška M2

  • Matematický formalismus
    Vektorové operátory.
    Gradient funkce, Newtonův vzorec, přírůstek funkce, složky gradientu v ortogonálních souřadnicích, gradient souřadnice. Divergence vektorového pole, Gaussova věta, zdroj pole, divergence v ortogonálních souřadnicích. Rotace vektorového pole, Stokesova věta, víry pole, rotace v ortogonálních souřadnicích. Vlastnosti operátoru. Funkce více argumentů.
    Operátory 2. řádu.
    Laplaceův operátor funkce, Greenova věta, Laplaceův operátor v ortogonálních souřadnicích. Laplaceův operátor vektorového pole, rozklad na kartézské složky. Podmínky pro potenciály.

přednáška 3 - 15. 3.

  • Matematický formalismus
    Základy teorie distribucí.
    Substituce v δ-funkci v 1D.
    Distribuce ve 3D
    δ-funkce lokalizovaná v bodě, na křivce a na ploše. Distribuční odvození podmínek navázání v přítomnosti plošného náboje.
  • Elektrostatika
    Vodiče.
    Ideální vodič, indukovaný náboj a pole, podmínky pro potenciál a intenzitu. Vkládání vodiče do pole. Pole u uzemněné vodivé sféry. Pole nabitého elipsoidu, nábojová hustota na elipsoidu, limita tenkého disku, nábojová hustota na disku. Síla na vodič, rozklad na vlastní a vnější pole.

přednáška 4 - 22. 3.

Poslední odvození – aplikace Greenovy reciprocity na systém vodičů – bylo na přednášce uspěchané a obsahovalo některé nepřesnosti. Tato část je v záznamu přetočená.

  • Elektrostatika
    Laplaceův operátor.
    Laplaceův operátor, prostor funkcí na oblasti, okrajové podmínky. Symetrie a positivita Lapalceova operátoru. Harmoniky, věta o střední hodnotě, věta o minimu a maximu, jednoznačnost Poissonovy úlohy, metoda obrazů.
    Greenovy funkce.
    Greenova funkce Laplaceova operátoru, řešení Poissonovy úlohy. Greenova funkce v celém prostoru. Dirichletova Greenova funkce na oblasti. Poissonova a Laplaceova úloha se zadaným potenciálem na hranici. Greenova reciprocita.

přednáška 5 - 29. 3.

Na přednášce padla otázka na nesingulárnost matice kapacity. Jak samotný výklad, tak odpověď na otázku nebyly úplné. Proto je do záznamu v čase 0:25-0:35 přidáno úplné odůvodnění, že matice kapacity je nedegenerovaná.

  • Elektrostatika
    Kapacity.
    Systém nabitých vodičů, linearita vztahu potenciálů a nábojů, matice kapacity a její vlastnosti. Matice kapacity pomocí Greenovy funkce. Speciální situace: jeden vodič, obecný kondenzátor, dva vodiče. Vodiče v dutině, matice kapacity pro napětí, stínění.
  • Elektrostatika – pokročilé metody
    Multipólový rozvoj.
    Monopól. Dipól, potenciál, intenzita, nábojová hustota. Síla na dipól ve vnějším poli. Vzdálené pole nábojů, monopól, dipól, kvadrupól.

přednáška 6 - 5. 4. [velikonoční nadílka]

  • Elektrostatika – pokročilé metody
    Multipólový rozvoj.
    Nábojové momenty, tenzorové multipóly, příklady. Rozvoj do Legendreových polynomů a sférických harmonik, sférické multipóly. Axiálně symetrická situace, rozvoj potenciálu podle osy.
    Rozklad do systému funkcí.
    Báze v prostoru funkcí. Prostor řešení Laplaceovy úlohy, vlastní funkce operátoru, systémy vlastních funkcí, ortonormalita a úplnost, komplexní funkce. Příklad v 1D - Fourierova transformace na intervalu a reálné ose.
    Rozklad Greenovy funkce.
    Funkce operátoru, vyjádření v bázi vlastních funkcí, integrální jádro Laplaceova operátoru, Greenovy funkce a δ-funkce.

přednáška 7 - 12. 4.

  • Elektrostatika – pokročilé metody
    Metoda separace proměnných.
    Separace proměnných, multiplikaticní separabilní ansatz, separační konstanty. Separace v kartézských souřadnicích. Laplaceova úloha v kvádru, nenulový potenciál na jedné stěně, výběr funkcí, koeficienty v rozvoji jako Fourierova transformace potenciálu na okraji. Separace ve sférických souřadnicích, separace radiální a úhlových souřadnic, radiální závislost, separace úhlových proměnných, zobecněná Legendreova rovnice, kulové funkce. Relace ortogonality a úplnosti kulových funkcí.
    Rozklad Greenovy funkce.
    Příklad: Greenova funkce Laplaceova operátoru v kvádru.

přednáška 8 - 19. 4.

  • Magnetostatika
    Tok náboje.
    Hustota toku a proud, zákon zachování, konvekční proud. Stacionární situace. Singulární zdroje - plošní proudy a tenké vodiče. Rozložení proudů ve vodičích, ohmické vodiče, Ohmův zákon, Jouleovo teplo.
    Formulace magnetostatiky.
    Rovnice magnetostatiky, Lorentzova síla. Magnetická indukce, indukční čáry, magnetický tok, Ampérův zákon, bezdivergentní charakter čar. Plošné zdroje. Vektorový potenciál, podmínka existence, nejednoznačnost potenciálu, kalibrační volnost, kalibrační podmínka. Poissonova úloha pro vektorový potenciál, řešení. Biotův-Savartův zákon, varianta pro tenké vodiče. Poissonova úloha pro magnetickou indukci, nerotační zdroje.

přednáška 9 - 26. 4.

  • Magnetostatika
    Systémy smyček.
    Pole smyček, skalární magnetický potenciál, Laplaceova úloha pro magnetický potencál, nejednoznačnost potenciálu. Ampérův zákon pro sílu, symetrie působení. Indukčnost, magnetický tok od smyčky, matice indukčnosti, samoindukčnost, aproximace tenkého vodiče.
    Multipólový rozvoj.
    Multipólový rozvoj vektorového potenciálu. Dipólový člen, pole dipólu, kanonická reprezentace dipólu. Síla a moment síly na magnetický dipól ve vnějším poli.
    Kvazistacionární přiblížení.
    Magnetická síla nekoná práci. Pohyb smyčky v magnetickém poli, práce vynaložená na posun a práce zdrojů.

přednáška 10 - 3. 5.

  • Magnetostatika
    Kvazistacionární přiblížení.
    Elektromotorická síla/napětí. Kvazistacionární přiblížení pro pomalu měnící se magnetická pole, Faradayův zákon, zákon toku. Lenzovo pravidlo.
  • Zákony zachování
    Energie v elektrostatice
    Elektrostatický potenciál a potenciální energie. Interakční energie nábojů. Energie elektrostatického systému, vyjádření pomocí potenciálu a intenzity, lokalizace energie, positivita energie. Energie systému vodičů.
    Energie v magnetostatice.
    Vlastní energie smyčky, energie systému smyček. Vztahy pro magnetostatickou energii, energie systému smyček pomocí matice indukčnosti.

přednáška 11 - 10. 5.

  • Relativistická formulace
    Relativistická formulace teorie.
    Prostorová a prostoročasová formulace – slovník, invarianty.
    Transformační vlastnosti.
    Lorentzovat transformace, transformace toku, 4-potenciálu a příslušných prostorových veličin. Transformace elektrické intenzity a magnetické indukce. Speciální případy a jejich charakterizace pomocí invariantů. Transformační vlastnosti lineární nábojové hustoty a proudu.
    Příklady.
    Přímý vodič s proudem v pohybující se soustavě.

přednáška 12 - 13. 5.

  • Zákony zachování
    Energie, hybnost a jejich toky.
    Hustota elektromagnetické energie, tok elektromagnetické energie, Poyntingův vektor, bilance energie – Poyntingova věta. Hustota hybnosti elektromagnetického pole, tenzor toku hybnosti, tenzor napětí, bilance hybnosti. Prosotočasová formulace, tenzor energie-hybnosti, lokální zákon zachování 4-hybnosti.
  • Časově proměnné pole
    Formulace elektrodynamiky.
    Plné Maxwellovy rovnice. Potenciály, rovnice pro potenciály, kalibrační volnost, kalibrační podmínky.
    Elektrodynamika se zdroji.
    Vlnová rovnice pro potenciály v Lorenzově kalibraci. Prostoročasová formulace. Retardované a advancovaná podmínky.

přednáška 13 - 24. 5.

Dodatek k přednášce obsahuje odvození Greenovy funkce a v závěru poznámky ke kauzální Greenově funkci a radiačnímu poli zdroje.

  • Časově proměnné pole
    Elektrodynamika se zdroji.
    Retardovaná a advancovaná Greenova funkce, retardované šíření a kauzalita. Odvození retardované a advancované Greenovy funkce. Potenciál zadaných zdrojů, příchozí, odchozí a radiační pole. Jefimenkovy vztahy pro elektrickou intenzitu a magnetickou indukci.
    Pole bodového náboje.
    Pole pohybujícího se bodového náboje, Liénardovy-Wiechertovy potenciály.

extra přednáška X1 - nezkoušený materiál

Výklad navazující na 13. přednášku. Prvních 8 min obsahuje užitečné poznámky k veličinám zavedým při odvození Liénardových-Wiechertových potenciálů. Po té následuje technické odvození elektrického a magnetického pole bodového náboje.

  • Časově proměnné pole
    Pole bodového náboje.
    Poznámky k retardovanému a advancovanému času a vzdálenosti, charakter retardovaného, advancovaného a radiačního pole. Elektrická intenzita a magnetická indukce odpovídající Liénardovým-Wiechertovým potenciálům. Zobecněný Coulombův zákon, radiační člen. Feynmanova formule.

přednáška 14 - 31. 5.

Dodatek k přednášce obsahuje zavedení lineární a kruhové polarizace pro monochromatickou vlnu.

  • Časově proměnné pole
    Vlnové řešení.
    Volné Maxwellovy rovnice, vlnové rovnice pro elektrickou intenzitu a magnetickou indukci. Vlna šířící se jedním směrem, profilová funkce a fáze, rychlost šíření. Transverzalita vlny, nulovost invariantů. Hustota energie a toku energie vlny. Monochromatická vlna, komplexní reprezentace. Lineární, kruhová a eliptické polarizace vlny.
    Elektrodynamika bez zdrojů.
    Sférické vlny, operátor momentu, ansatz pro vektorový potenciál v Coulombově kalibraci, Debyeův potenciál, TE a TM pole. Řešení skalární vlnové rovnice, separace proměnných, sférické Besselovy funkce.

Cvičení – záznamy řešených problémů:

zadání: [pdf] řešení: [pdf] [mp4]

Podklady ke cvičení:

cvičení 1
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 2
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 3
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 4
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 5
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 6
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 7
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 8
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 9
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 10
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 11
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK
cvičení 12
záznamy: pondělí - DK OS MZ čtvrtek - DK PK

Ne všechny problémy se stihnou, některé jsou k procvičení navíc.

doplňkové problémy
Tyto problémy se zaměřují na témata zmíněná na přednášce nebo témata rozšiřující vykládanou látku. Jsou určeny zejména pro zájemce. Problémy tohoto typu se neobjeví v písemkách a zde probíraná témata nebudou většinou součástí zkoušené látky. Doplňková látka se nebude objevovat v aktualizovaném sylabu.

Materiály k přednáškám:

Studijní text

Přípravy

Přípravy k přednáškám prof. Krtouše:

V přípravách může být i materiál, který nebyl letos odpřednášen. Tento materiál je vyznačen svislou tyrkysovou čarou a nebude zkoušen.

Doplňkové materiály

`Handouty' k předmětu Proseminář z teoretické fyziky (NOFY070):

Proseminář z matematických metod fyziky (NOFY002):

Speciální teorie relativity (NOFY023):

Literatura: