Klasická elektrodynamika

materiály k přednášce

NOFY126

Mgr. Tomáš Ledvinka, Ph.D.

prof. RNDr. Pavel Krtouš, Ph.D.

LS: 2/2 Z Zk - jaro 2022

Anotace:

Maxwellovy rovnice. Statické a stacionární přiblížení. Časově proměnné pole, elektromagnetické záření. Relativistická formulace. Zákony zachování. Matematické metody řešení.

Přednáška navazující na NOFY018. Přednáška je určena pro druhý ročník bakalářského studia fyziky.

Přednáška v současné akreditaci plně nahrazuje dřívější předmět NOFY026. Pod tímto kódem můžete nalézt informace z minulých let včetně ankety.

Konání přednášky:

Přednáška se konala v pondělí od 10:40 do 12:10 hodin v posluchárně T2 v Tróji.

Prvních 10 přednášek přednesl dr. Ledvinka. Zbývající přednášky vedl prof. Krtouš.

Přednášku doplňoval předmět NOFY070 - Proseminář z teoretické fyziky.

Kurz probíhal formou standardního výkladu na tabuli. Přednášky byly streamovány na a zároveň nahrávány. Záznamy jsou k dispozici na této stránce.

Podmínky pro zápočet:

Zápočet ze cvičení je nutnou podmínkou pro přistoupení ke zkoušce. Podmínkou pro udělení započtu je zisk alespoň 50 bodů.

Během semestru bylo možné získat celkem cca 100 bodů. Proběhly dvě písemky (2x 40 bodů + bonusy) a byly zadány dvě domácí úlohy (2x 10 bodů + bonusy).

Body bude možno získat i v průběhu zkouškového období za řešení doplňkové/opravné písemky. Jako doplňkovou/opravnou písemku lze použít kteroukoli písemku zadávanou jako součást zkoušky.

Získané body lze nalézt po zalogování v SISu v modulu Studijní mezivýsledky.

Studentům, kteří již absolvovali tento předmět v předchozích letech se započtou získané body snižené každý rok na 70%.

Povaha kontroly splnění podmínek pro udělení zápočtu vylučuje opakování této kontroly, tedy zápočet lze získat pouze podle pravidel popsaných výše.

Zkoušky:

Podoba zkoušky

Standardní průběh zkoušky zahrnuje písemnou část a navazující ústní část.

Písemná část má stejnou podobu jako zápočtová písemka. Zadání obsahuje 3 příklady, časová dotace bude 90 minut a bude možné získat 40 bodů.

K pokračování v ústní části je potřeba na písemce získat alespoň 8 bodů. Výsledná známka zahrnuje hodnocení jak písemné, tak ústní části.

Při ústní části zkoušky budou zadány 2 otázky a student bude mít cca 40 minut na přípravu. V rámci zkušky bude probírány i problémy z písemky.

Studenti, kteří během semestru získali alespoň 90 bodů nemusejí absolvovat písemnou část zkoušky. Tito studenti se mohou přihlásit na jakýkoli zkouškový termín. Budou zkoušeni v době konání písemky.

Materiály přípustné na zkoušce

Během písemné části může student používat písemné tabulkové materiály, které lze stáhnout z webu přednášky (handouty ke křivočarým souřadnicím, speciálním funkcím, ...). Nejsou povoleny učebnice, knihy, přípravy přednášejícího a zápisky z přednášek. Není povoleno využití počítače, mobilu a online materiálů. Práce musí být samostatná, bez jakékoli pomoci další osoby.

Termíny zkoušek

Ústní zkoušení probíhá na ÚTF na 10. patře v Tróji.

Zápočtové problémy:

Zápočtový problém 1

zadání: [pdf]

Termín odevzdání úkolu byl 6. květen.

Zápočtový problém 2

zadání: [pdf]

Termín odevzdání úkolu byl 20. května.

Zápočtová písemka:

Druhá zápočtová písemka proběhla 23.5. od 9:00 v posluchárně T2.

Jako náhradní zápočtová písemka lze použít kterákoli zkoušková písemka. V tomto případě se nemusíte v SISu zapisovat na termín - prostě stačí přijít napsat si písemku. Pokud získáte dostatečný počet bodů na zápočet, můžete se pak zapsat na některý z dalších termínů zkoušky.

Záznamy přednášek:

Přednášky byly nahrávané. Záznamy přednášek jsou k dispozici v přehravači či v seznamu níže. Pro stáhnutí přednášky může být potřeba vybrat v kontextovém menu (pravá myš) uložení odkazu.

K 11. přednášce je připojen dodatek, který nebyl naživo odpřednášen a je k dispozici pouze v této formě. Dodatek obsahuje materiál o lokálních zákonech zachování a energii a hybnosti elektromagnetického pole. Tento materiál je součástí zkoušené látky.

Ke 12. přednášce je připojen dodatek obsahující odvození Greenovy funkce vlnového operátoru. Tento materiál není součástí zkoušené látky.

Ke 13. přednášce je připojen dodatek, ve kterém je připomenuto zavedení polarizace monochramatické rovinné vlny.

Materiály k přednáškám:

Studijní text

Přípravy

Přípravy k přednáškám prof. Krtouše:

V přípravách je i část materiálu pokrytého letos dr. Ledvinkou v podobě přednášené v r. 2021 prof. Krtoušem. Ke zkoušce je směrodatné, co bylo obsahem letošních přednášek.

Doplňkové materiály

Proseminář z matematických metod fyziky (NOFY002):

Proseminář z teoretické fyziky (NOFY070):

Speciální teorie relativity (NOFY023):

Literatura: